Perustiedot

Virallinen nimi Viva La Bling Rekisterinumero VH16-244-0004
Rotu Georgian Grande (25%) Sukupuoli ori
Säkäkorkeus & Syntynyt 165cm, 21.01.2016 (10v.) Väri musta
Painotus Kouluratsastus & Valjakkoajo Koulutustaso Vaativa B, Vaativa valjakko
Omistaja Kics (VRL-05293) Kasvattaja Kics (VRL-05293)

©Rakenne:Anne L

Saavutukset

KRJ-I palkittu Tammikuun tilaisuudessa 2017 pisteillä 8 + 41 + 25 + 20 + 15 = 109 p.

VIP MVA (virtuaalinen piirrosmuotovalio) arvonimi ansaittu!

Fn (Finest) arvonimi myönnetty!

KTK-III pisteillä 18 + 13 + 13,5 = 59,3% KTK-tilaisuudessa 15.06.2016 !

KV-II palkittu XI nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa !

Luonnekuvaus

"Miten sä olet friisiläisen itsellesi ostanut?" kuului ystäväni ensimmäiset sanat nähdessään tarhassa kirmaavan varsan. "No itseasiassa, tämä on Glitter Puffin varsa, 25% saddlebred ja 75% friisiläinen..." vastaan itsepäisesti. Eikä ole muuten ensimmäinen ihminen, joka tätä on kysynyt. Eikä varmasti viimeinen. Pingu nyt sattuu muistuttamaan melko paljon friisiläistä, mutta toisaalta, en pidä sitä mitenkään huonona ominaisuutena. Oriista tulee varmasti aikanaan todella hyvä koulu- ja valjakkoajo hevonen.

Pingu kerää ehdottomasti eniten katseita tallin hevosista. Se täyttää 'jokaisen pikkutytön unelmaheppa' - kriteerit. Pingulla on suuret ja näyttävät liikkeet sekä valtoimenaan hulmuava pitkä harja. Tarhatessa Pingu pitää päivittäin kunnon shown kaikille katselijoille leikkiessään olevansa suurempikin herra kuin mitä todellisuudessa onkaan. Ihmisten kanssa tämä onkin maailman leppoisin tapaus. Pingu kävelee perässä kuin koira, eikä välitä vaikka tamma tuotaisiin suoraan sen nenän edestä. Orin parhaimpiin puoliin kuulukin ehdottomasti ihmiseen keskittyvä luonne, se on aina älyttömän kiltti ja kuuliainen. Ratsastuksessa Pingu tarvitsee kuitenkin paljon tukea ratsastajaltaan. Oria ei saa jättää ratsastustehtävissä pulaan, tai muuten se ei anna kaikkea kapasiteettiaan. Kun poikaan on päässyt kunnolla tutustumaan siihen varmasti rakastuu, ei pelkästään ulkonäön takia, vaikka onhan sekin oikein kiva lisä. Esteiden hyppääminen ei ole tämän pojan juttu alkuunkaan, kyllähän se yli niistä pääsee mutta vähän sama fiilis kuin menisi norsulla laukkakilpailuihin. Esteitä käytetään siis lähinnä kouluratsastuksen ohelle, mikäli ne soveltuvat johonkin tehtävään. Valjakkoajoa tämän kanssa vasta harjoitellaan, ja lupaavalta näyttää. Ainakin valjakkoajon kouluradoilla tullaan varmasti keräämään ihastuneita katseita. Pingu kehittyy hurjaa vauhtia, tämän varsoista voisi ihan oikeasti olla vaikeisiinkin kouluratsastusluokkiin, mikäli valitsee aavistuksen kevyemmän emän. Pingulta tulee varmasti liikkeisiin keveyttä ja työntöä, mutta liikettä saisi olla aavistuksen enemmän eteenpäin suuntautuvaa. Vahvasti tulee kyllä friisiläisen liikkeet mieleen tämän pojan liikkuessa.Kilpailupaikoilla ori on käyttäytynyt varsin mallikseen nuoresta iästään huolimatta. Onhan sillä välillä niitä päiviä, kun jokaiselle mahdolliselle hevoselle pitää hirnua ja höristä, mutta rutiniilla tämän saa varmasti keskittymään paremmin. Melkein aina kun Pingu on malttanut keskittyä, on sille päivän päätteeksi iskettykin ruusuke suitsiin kiinni. Keväisin etenkin nuorella pojalla tuntuu hormonit hyrräävän, mutta annettakoon se anteeksi.

Sukuselvitys

i. VIR MVA Ch Bullet v.d. Oorlog
KTK-I, KRJ-I, VVJ-I, YLA-I
ii. Ziekte v.d. Oorlog
iii. Kozakken
iie. Verlosser v.d. Oorlog
ie. Ster v. Prokaz iei. Dragen v. Prokaz
iee. Liefhebben v.d. Oorlog
e. Glitter Puff
KRJ-I, YLA-I
ei. Let Me Be Puff eii. Pabliz
eie. Lundy
ee. Glitter Maniac eei. Fire-Eater
eee. Cava Little Glossy

Isänisä Ziekte v.d. Oorlog ("Sodan Tauti") on Oorlog siittolan oma kasvattija tätänykyä myös toinen tallin jalostusoreista. Ziekte on Hollannissa hyväksytty Stamboek ori. Ziekte on saanut kehuja erityisesti ensiluokkaisista liikkeistä, komeudesta ja tempperamenttisestä luonteesta. Jota ilmeisesti ei ole Palleen periytynyt yhtään. Ziekte on kilpaillut hyvillä sijoitusprosenteilla valjakoajossa voittaen kolmena vuotena peräkkäin rotujärjestönsä valjakkomestaruudet. Ziekte on jättänyt jälkeläisilleen nimenomaan liikettä, mutta myös sysimustaa karvaa joka ei juuri auringossa haalistu. Tänä päivänä Ziekte edustaa ehkä hieman vanhempaa friisiläsityyppiä ollen aavistuksen raskas linjoiltaan. Ori on kuitenkin hyvin rakentunut ja ryhdikäs, joten kokoaminen ja liikkeet eivät ole raskaasta tyypistä huolimatta juurikaan kärsineet.

Isänisänisä Kozakken ("Kasakka") on yksi friisiläislinjojen arvostetuimmista jalostusoreista. Kozakken on palkittu kymmenellä pisteellä sekä ravista, että käynnistä, sekä tunnettu myös periyttävän mahtavia liikkeitään jälkeläisilleen. Oriin nimi halutaan sukutauluun etenkin silloin kun haetaan suoritushevosta kilpailuihin. Luonnepuoli kuitenkin on ollut tämänkin orin niin sanottu heikkous. Kozakken on nimittäin hyvinkin tulinen ja uhmakas. Toiset kutsuvat näitä ominaisuuksia kilpahevoselle sopivimmilla termeillä kuten räjähtävä reaktionopeus ja ammattilaisten ratsu. Valjakossa Kozakken on kilpaillut runsain mitoin sijoittuen lähes poikkeuksetta. Näin ollen nähtävissä on, että oikeissa käsissä tästäkin orista on onnistuttu hiomaan helmi.

Isänisänemä Verlosser v.d. Oorlog ("Sodan pelastaja") on myöskin Oorlog siittolan omaa tuotantoa, mutta kuitenkin aiemman sukupolven tuotos. Tosiaankin kyseinen siittola on kulkenut suvussa polvelta toiselle jo ennen sotaa. Verlosser on Ster palkittu tamma joka päästää hyvin oriin ominaisuudet läpi. Tamma on ollut pienikokoinen hyväluonteinen siitostamma, joten sille on erityisesti käytetty oreja joissa on kokoa. Kilpailutaustaa Verlosserilta ei löydy vaan tamma on ollut nimenomaan siitoskäytössä saaden yhteensä 15 varsaa elämänsä aikana.

Isänemä Ster v. Prokaz ("Prokazen tähti") on nuorena kilpaillut sekä valjakkoajossa, että pienissä koululuokissa. Maineikaista kilpahevosta Steristä ei tullut, mutta jalostuksessa Ster löysi paikkansa. Pallen kasvattaja Jan-Willem kehui meillekin Sterin olevan äideistä parhain. Emänä siis ensiluokkainen joka pitää hyvää huolta varsoistaan ja ottipa hoiviinsa myös vieraan tamman varsan. Pitäessään välivuotta varsomisesta Ster näkyi rapsuttelevan ja kaitsevan huolellisesti myös muiden varsoja laitumella. Luonteeltaan Ster on säpsäkkä. Kuitenkin todella kiltti, mutta ei ehkä kovin levottoman ja äkkiliikkeisen ihmisen hevonen.

Isänemänisä Dragen v. Prokaz ("Prokazen karhu") on Prokaz-siittolan ainoa orikasvatti, joka on esitetty Stamboekiin ja saanut jalostusoikeuden. Dragen on kilpaillut runsaasti sekä kouluratsastuksessa, että valjakkoajossa. Menestystä on tullut, mutta miksikään huippukilpuriksi ei Dragenia voi nimittää. Stamboekissa Dragen on saanut yhdeksikön sekä ravista, käynnistä ja tyypistä. Muut pisteet ovat olleet seiskaa ja kahdeksikkoa. Ratsastuskokeessa Dragenia ollaan sanottu herkäksi, kuuliaiseksi ja nöyräksi, mutta hieman raskaaksi kädelle.

Isänemänemä Liefhebben v.d. Oorlog ("Sodan rakkaus") on Oorlog siittolan kasvatteja myöskin, mutta myyty jo nuorena varsana Prokaz-siittolaan. Liefhebben kiersi nuoruusvuosinaan paljon näyttelyitä ja koulukilpailuita hienosti menestyen. Tamma on menestynyt kilpailuissa niin hyvin, että se on saanut itselleen Sport-predikaatin. Jalostukseen Liefhebben siirtyi vasta 12-vuotiaana ja kerkesi jättämään vain kolme varsaa, joista kaikki olivat tammavarsoja.

Emä Glitter Puff on pikimusta 167cm korkea Georgian Grande neitokainen. Tamma on puoliksi saddlebred ja toinen puolikas on taas friisiläistä. Tamma kilpailee aktiivisesti vaativaa koluratsastusta sekä valjakkoajoa, pääpaino pysyy kuitenkin kouluratsastuksessa. Glitter Puff eli "Pulla" on luonteeltaan vähän sellainen nirppanokka maastakäsin. Ratsastaessa se on todella kapasiteetikas ja näyttävä suurine korkeine liikkeineen, mutta alkuverryttelyssä siltä irtoaa jos jonkinlaista pukkihyppelyä, lämmittelyn jälkeen se toimii kuitenkin kuin ajatus. Pullalla on Let It Sparklen lisäksi kolme muuta jälkeläistä. Tamma on KRJ-I & YLA-I (AP2) palkittu.

Emänisä Let Me Puff (evm) oli ruunikko, 162cm korkea, saddlebred orii. Let Me Be Puff, tutummin "Meme" kilpaili rodulle tyypillisesti askellajikilpailuissa, ollen useasti kolmen parhaan joukossa. Meme oli rakenteeltaan hyvin sopusuhtainen, sillä oli hyvin asettunut, kaareva kaula, sekä vahva lyhyehkö selkä. Kasvattaja kertoi että oria käytettiin erityisesti niille tammoille, joilla oli selän rakenne heikko, tai takaosassa olisi voinut olla parantamisen varaa. Mitään suuria näyttelytähtiä jälkeläisistä ei tullutkaan, ehkä juuri sen takia että sille tuotiin myöskin keskivertoisempia tammoja, mutta aivan loistavia käyttöhevosia kuitenkin. Orilla oli suuret ja matkaavoittavat liikkeet, etenkin sen ravi oli hyvin show-tyyppinen. Memen kerrotaan jättäneen Glitter Puffin lisäksi 25 muuta jälkeläistä, joista suurin osa oli puhtaita saddlebredejä. Jälkeläisiä näkee askellajikilpailuiden kärkipäässä edelleenkin. Ori periytti palvelevaa, joskin hieman tulista luonnetta. Kilpahevosiin tottuneet käsittelijät kuitenkin tykkäsivät tästä kovasti.

Emänisänisä Pabliz (evm) oli vaaleanruunikko 155cm korkea saddlebred. "Pabloa" käytettiin usein askellajiratsastuksen erilaisissa näytöksissä ja se viihdytti yleisöä mielellään muissakin tapahtumissa. Ori oli todella näyttävä, sillä oli lähes kullanhohtoinen karva sekä rodulle tyypilliset askellajit. Pablo oli luonteeltaan sähäkkä ja saattoi riemastuttaa yleisöään myöskin ylimääräisillä loikilla tai kahdella jalalla tanssahtelulla. Ehkä siksi orilla ei juuri kilpailtukaan virallisissa kilpailuissa. Suurimmaksi osaksi se oli kuitenkin perus kiltti ja kuuliainen vaikka temperamentti kiehahtikin toisinaan yli. Pablo oli todella suosittu jalostuksessa, se saikin omalta osaltaan nostettua varmasti saddlebredejen suosiota kiertäessään ympäri maailmaa. Hyvä luonteisten tammojen jälkeläisistä tulikin kohtalaisia ratsuja askellajikilpailuihin. Ori juoduttiin lopettamaan kohtalaisen nuorena eli 15-vuotiaana näytöksessä sattuneen kompastumisen seurauksena, Pablo ei koskaan palautunut sen jälkeen ennalleen ja siitoksessakin jalka vaivasi sen verran että omistajat päättivät päästää orin tuskistaan.

Emänisänemä Lundy (evm) oli tummanrautias, 169cm korkea saddlebred. Lundy kasvoi suurella askellajihevosia kasvattavalla tallilla jossa se sai itsekin muutaman jälkeläisen ennenkuin se ostettiin kilpailukäyttöön. Tamma oli todella kiltti ja mukavuuden haluinen, mutta toisaalta äärettömän nöytä. Omistaja puhui että siltä puuttui kokonaan sellainen kilpahevoselle tarvittava temperamentti, mutta ennenkaikkea tamma oli todella tasainen suorittaja kaikissa tehtävissä. Tamman kerättyä tarpeeksi meriittiä kisoissa, se siirtyi tilan tyttärien harrasteratsuksi ja kierteli muutamat pienet este ja koulukilpailutkin. Tamma nautti kun sai maastoilla pienten omistajiensa kanssa ja se sai myöskin laiduntaa isossa laumassa aina kesäisin. Lundy nukkui pois 27-vuotiaana samaiselle laitumelle.

Emänemä Glitter Maniac (evm) oli musta, 165cm korkea, friisiläinen. Glitter Maniac, tutummin "Milla" syntyi valtion siittolassa ja siitä piti tulla emänsä tavoin läheisen panimon vankkurihevonen. Millan isä kuitenkin oli täyspäiväinen kouluratsu, eikä mennyt aikaakaan kun tamman omakin kapasiteetti huomattiin. Niimpä se sai jättää kärryhevosen elämän ja myytiin hyvällä rahalla klassista kouluratsastusta harjoittavalle ratsutilalle. Milla sai aloitella ratsunuraa kaikessa rauhassa, luonteeltaan se olisikin ollut varmasti loistava kärryhevonen, niin viisas ja rohkea mutta kuitenkin todella näyttävä ulkonäöllisesti. Millalla meni jonkinaikaa että se saatiin "syttymään" ratsastuksen suhteen, ja kun aika koitti niin se voitti lähes jokaisen kouluratsastuslähdön mihin osallistui. Myöhemmällä iällä se siirtyi pienimuotoiseen ratsastuskoulukäyttöön, jonka kuitenkin lopetti tapaturma tarhatessa ja tamma saikin siirtyä varsojen tekoon. Milla sai 3 kaunista varsaa, joista peräti 2 saivat jäädä syntymätallilleen jatkamaan emänsä kavionjäljissä.

Emänemänisä Fire-Eater (emv) oli 164cm korkea musta friisiläisori. "Fire" oli rakenteeltaan todella korrekti ja sillä riitti jouhia ja jalkakarvaa vaikka muille jakaa. Se hurmasi ulkonäöllään kaikki katsojat. Kouluratsastuksessa Fire kilpaili jopa vaikeissakin luokissa puoliveristen rinnalla. Sillä oli suuret, joustavat ja elegantit liikkeet. Etenkin ravissa se liikkui kuin jousilla ja yllättävän kevyen oloisesti. Fire voitti paljon isompiakin paikallisia kilpailuja. Oriille oli todella paljon kysyntää joten se siiryi melko pian täyspäiväiseen jalostuskäyttöön. Ensin se astui vain muutaman tamman ja sitä treenattiin edelleen kouluratsastukseen, mutta tuntui että tammat olivat vieneet kaiken huomion joten ne oli parempi jättää väliin. Omistajakin totesi että oriin pitäminen maksaa takaisin enemmän kuin kilpahevosen.

Emänemänemä Cava Little Glossy (emv) oli 170cm korkea musta friilisäistamma joka asui pienellä paikkakunnalla maatilalla. Talon isäntä opetti tamman vetämään jos jonkinlaista peräkärryä perässään mutta ei mennyt aikaakaan kun pieni maatila lopetti toimintansa ja kaikki omaisuus tuli pakkohuutokaupattavaksi. Tilan uusi omistaja ei ollut niinkään hevosista kiinnostanut joten tamma jäi vaille huomiota ja hoitoa. Puolen vuoden seisoskelun jälkeen tilan uusi omistaja päätti laittaa sen myyntiin edullisesti. Eräänä päivänä suuri hevoskuljetusauto ajoi pihaan ja sanoi haluavansa ehdottomasti tämän tamman itselleen. Niinpä tamma pääsi matkustamaan uuteen kotiinsa, suureen valtionsiittolaan, vetämään vankkureita. Tamma oli suuri ja näyttävät ja kiltin luonteensa ansiosta sillä riitti aina töitä vanhuuspäivilleen asti. Tamma tuli kantavaksikin muutamat kerrat, mutta se oli todella suosittu kärryjen eteen, joten sen ei suotu lomailevan kovinkaan pitkiä aikoja.

Jälkeläiset

Sukupuoli Syntynyt Nimi emä Omistaja
tamma 28.02.2016 Pixiedust Fairydust Lashrael, VRL-12379
ori 17.03.2016 Bling to my Fairyking Fairydust Linnea, VRL-11725
ori 27.04.2016 Bright as Night CLA Gates of Dawn Kics, VRL-05293
ori 10.05.2016 Vlarimil of Hazard Chiara of Hazard VRL-12909

Näyttelykalenteri PKK

3x KTK-sert, 3x EO-sert

28.05.2016 Sadehelmen Suomenhevoset: KTK-sert tuom. Annundwen
25.04.2016 Allu Express: KTK-sert tuom. Annundwen
01.04.2016 Seppele: KTK-sert tuom. Viiru
15.05.2016 Orange Wood: EO-sert tuom. Minna
11.04.2016 Allu Express: EO-sert tuom. Minna
18.03.2016 Kuolemanpaikka: EO-sert tuom. Minna

Kisakalenteri

KRJ (43 sijoitusta & 1 KRJ-Cup sijotus)
20.02.2016 - Kutsu - Vaativa B - 3/40
21.02.2016 - Kutsu - Vaativa B - 4/40
24.02.2016 - Kutsu - Helppo A - 1/40
19.02.2016 - Kutsu - Helppo A - 4/30
23.02.2016 - Kutsu - Vaativa B - 3/30
25.02.2016 - Kutsu - Vaativa B - 5/30
01.03.2016 - Kutsu - Helppo A - 4/40
01.03.2016 - Kutsu - Vaativa B - 3/40
05.03.2016 - Kutsu - Vaativa B - 1/20
04.03.2016 - Kutsu - Vaativa B - 5/30
03.03.2016 - Kutsu - Vaativa B - 3/30
08.03.2016 - Kutsu - Vaativa B - 5/30
10.03.2016 - Kutsu - Vaativa B - 4/30
13.03.2016 - Kutsu - Helppo A - 3/30
14.03.2016 - Kutsu - Helppo A - 1/30
14.03.2016 - Kutsu - Helppo A - 4/30
15.03.2016 - Kutsu - Helppo A - 5/30
17.03.2016 - Kutsu - Helppo A - 3/30
17.03.2016 - Kutsu - Vaativa B - 4/30
19.03.2016 - Kutsu - Helppo A - 2/60
20.03.2016 - Kutsu - Helppo A - 3/30
21.03.2016 - Kutsu - Helppo A - 6/60

31.03.2016 - Kutsu - KRJ-Cup Helppo A - 7/403
22.03.2016 - Kutsu - Vaativa B - 2/30
24.03.2016 - Kutsu - Helppo A - 2/60
02.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 5/30
03.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 4/30
03.04.2016 - Kutsu - Helppo A - 4/30
04.04.2016 - Kutsu - Helppo A - 2/30
04.04.2016 - Kutsu - Helppo A - 4/30
04.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 3/30
05.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 5/30
08.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 5/30
09.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 4/30
09.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 1/30
09.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 1/30
09.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 4/30
09.04.2016 - Kutsu - Helppo A - 2/30
10.04.2016 - Kutsu - Helppo A - 5/30
10.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 1/30
14.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 1/30
15.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 5/30
16.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 4/30
18.04.2016 - Kutsu - Vaativa B - 2/30
VVJ (4 Sijoitusta)
20.02.2016 - kutsu - Vaativa yhdistetty - 5/40
22.02.2016 - kutsu - Vaativa yhdistetty - 3/40
24.02.2016 - Kutsu - Noviisi yhdistetty - 4/30
06.04.2016, Kutsu, Vaativa yhdistetty - 1/30
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Päiväkirja ja valmennukset

09.09.2015, Päiväkirjamerkintä - Omistaja

Tänään saavuin tallille aikaisin aamusta tehdäkseni ihanan mustan Pingu-oriini kanssa nopeat treenit ennen työpäivän alkua. Pingu odottikin karsinassa pää heinäkasassa ja katsoi minua hölmistyneenä kun syöksyin nopeasti sitä varustamaan. Ori seisoi paikallaan maltillisesti ja pian päästiinkin kävelemään kohti maneesia. Maneesissa nousin tottuneesti jakkaralta kyytiin ja ori pärskähti malttamattomana. "Odotas nyt, ei tässä nyt näin kiire ole." totesin hevoselle koska oma kiireisyyteni oli tarttunut siihenkin. Huokaisin syvään ja aloitin heti ratsastamisen. Ratsastin käynnissä taivutuksia ja hevonen tuntui olevan heti täydellisesti kuulolla, joskin edelleen hieman malttamaton. Ratsastin hevosta istunnalla parempaan rytmiin ja pian se kävelikin ryhdikkäänä ja tahdikkaana ilman suurempaa häsellystä. Nostin ravin ja hevonen ponkaisi takajaloillaan innokkaasti eteenpäin. Annoin hevosen eteenpäin pyrkimyksen säilyä ja ratsastin sitä hieman normaalia nopeammassa tempossa. Kun Pingu rupesi tuntumaan hyvältä ja lennokkaalta, rupesin kokoamaan sitä. Pingu vaihtoi sujuvasti passageen ja kiitin sitä ja annoin sen taas hetken aikaa kävellä. Kävelyn jälkeen otin työskentelyä laukassa, teimme muutamia vaihtoja, niitä tämä ori rakastaa. Välillä se tosin innostuu laukanvaihdoista niin paljon että saattaa pienenkin selässä tehdyn asennonmuutoksen seurauksena vaihtaa laukkaa useampaankin otteeseen. Otin laukkaa tänään hieman kootummin ja vaadin hevoselta enemmän. Pingu tuntui todella hyvältä joten päätin lopettaa treenit tähän. Pyysin maneesia siivoamassa olevaa tallintyöntekijääni loppuverryttelemään orin - minun oli pakko rientää nyt itse työmaalle.

25.05.2016, Kouluratsastusvalmennus 03 - Valmentaja: Lashrael

Tänään saavuin Kicsin tiluksille aikeenani pitää kouluvalmennus Kicsille ja Pingulle. Kics verrytteli jo kentällä täyttä vauhtia tumman orhinsa kanssa. Kaukaa katsoessa Pingu oli kuin mikä tahansa friisiläinen. Tosin Kics kyllä aina vänkää vastaan, että on siinä saddlebrediäkin... Katsoin sivusta jonkun aikaa, kun Kics ratsasti itsenäisesti. Ori liikkui hienosti, mutta ratsastaja selvästi jäi välillä vain matkustamaan ja hevosparka meinasi sotkeentua välittömästi jalkoihinsa.
"Koita nyt hyvä ihminen ratsastaa ennen kuin se hevonen kompastuu!" huusin kulman takaa ja Kics suorastaan säikähti. "Mitä sinä siellä piileskelet! Olisit sanonut jotain!" huusi Kics takaisin sydänkohtauksen partaalla. Hekotellen kävelin kentän keskelle, pohtien samalla, mitä tälle ratsukolle keksisin tekemiseksi. Hain kentän laidalta muutamia puomeja ja tein kentän toiselle sivulle ravipuomit ja toiselle sivulle laukkavälit puomeille. Pyysin Kicsin tulemaan ensin ravipuomit mukavaa reipasta tempoa. Pingu kolisutteli puomeja ja käskin Kicsin tulemaan ne uudestaan ja tällä kertaa siten, että hän ratsastaisi jopa siellä selässä. Tällä kertaa puomit säästyivät osumilta, mutta Pingu oli kuitenkin aika tahmea, enkä pitänyt siitä. Pyysin Kicsin tulemaan pääty-ympyrälle ja hain kentän laidalta juoksutuspiiskan. "Herätelläämpä hieman sitä ratsuasi!" naureskelin ja selostin perään tarkemmat ohjeet. Tarkoituksena oli tehdä todella nopeita siirtymisiä ravin sisällä. Nyt kun Kics keskittyi ja minä tarvittaessa avustin raipan kera ratsukkoa, alkoi Pingukin heräillä ja totteli Kicsin pieniä apuja. "Kävelkää hetki" sanoin, kun olin tyytyväinen siirtymisiin.
Pienen huilitauon jälkeen Kics tuli ravipuomeille uusiksi ja nyt Pingu askelsi reippaasti ja hyvässä rytmissä puomien yli. Kehuin ratsukkoa ja pyysin nostamaan laukan ja tulemaan laukkapuomit. Laukkapuomeilla ei ollut mitään ongelmaa ja Pingu sääti laukkaansa helposti Kicsin mielen mukaan. Työstimme vielä laukkaa ottamalla lävistäjiä keskilaukassa ja lyhyt sivu koottua ravia. Kicsin ja Pingun yhteistyö oli mukavaa katseltavaa, mutta ratsastajaa piti muistuttaa välillä, ettei Pingu saanut jäädä vain laiskottelemaan. Kun musta orhi esitti hienoa keskilaukkaa ja malttoi koota ravinsa, kehuin ratsukkoa ja annoin luvan verrytellä. Aloitin kertomaan Kicsille treenivinkkejä, mutta pian puhuimmekin jo taas aivan muusta asiasta... Koska Kics kertoi, että hän haluaa näyttää koneelta jonku uuden hevosen kuvan koneelta, totesimme, että Pingu saa mennä kävelykoneeseen kävelemään loppuravien jälkeen. Niin siirryimme kävelykoneen kautta sisätiloihin katsomaan, mitä Kics tällä kertaa on keksinyt...

09.03.2016, Kouluratsastusvalmennus 02 - Valmentaja: Tuulia

Toisella valmennuskerrallamme olitekin Pingun kanssa jo lämmittelemässä kentällä saapuessani kentälle. Katselin hetken kuinka ravasit ja laukkasit Pingun kanssa ympäri kenttää, ennen kuin astelin kentän keskelle, siirrettyäsi Pingun ensin käyntiin. Selitin että edellisen kerran tapaan keskittyisimme laukkatyöskentelyyn. Tosin tällä kertaa emme harjoittelisi laukanvaihtoja vaan vastalaukkaa. Aluksi pistin teidät harjoittelemaan vastalaukkaa suurella pääty-ympyrällä mikä teiltä sujuikin ongelmitta. Parin kierroksen jälkeen kumpaankin suuntaan annoin teille luvan ravailla uraa pitkin samalla kun selitin, että seuraavaksi haluaisin teidän tekevän volttikahdeksikkoja vastalaukassa. Tämä tuotti teille aluksi hieman ongelmia, sillä Pingu ei olisi halunnut vaihtaa laukkaa täsmälleen volttien keskipisteessä. Parin yrityksen jälkeen tehtävä alkoi kuitenkin sujumaan, jolloin annoin teille luvan siirtyä harjoitusraviin. Harjoitusravissa teimme vielä vähän aikaa pohkeenväistöä ennen kuin annoin teille luvan siirtyä käyntiin.

08.03.2016, Kouluratsastusvalmennus 01 - Valmentaja: Tuulia

Saavuitte Pingun kanssa ensimmäiseen sopimaamme kouluvalmennukseen tänään enkä voinut olla huokaisematta ihastuksesta kuinka komea friisiläisori sinulla olikaan. Hieman nauraen korjasit erheeni, samalla kun säädit jalustimia sopivan mittaisiksi, että Pingu oli kylläkin Georgian Grande, vaikka muistuttikin vahvasti ulkonäöltään friisiläistä. Lämmitellessänne kerroin tämän kertaisen tunnin teemasta. Täksi tunniksi olin suunnitellut teille laukanvaihto harjoituksia. Aloittaisimme laukanvaihdoilla joka toisella askeleella kootussa laukassa pituushalkaisijalla. Tämä otti teiltä muutaman yrityksen, mutta kolmen yrityksen jälkeen sait orin vaihtamaan laukkaa joka toisella askeleella sulavasti. Seuraavaksi annoin teille luvan siirtyä raviin samalla kun selitin teille seuraavan harjoituksen, jossa halusin teidän tekevän laukanvaihdon jokaisella askeleella tullessanne pituushalkaisijaa pitkin. Selitettyäni teille tehtävän saitte ennen ensimmäistä yritystä laukata normaalia laukkaa kunnes pyysin teitä siirtymään koottuun laukkaan. Tämä harjoitus sujui teiltä heti hyvin, joten siirryimme melko pian viimeiseen harjoitukseen. Tunnin viimeisen harjoituksen halusin teidän tulevan siten, että tulisitte laukanvaihtoja kootussa laukassa kuten edellisessäkin harjoituksessa, mutta jokaisen vaihdon välissä olisi yksi käynti askel kootussa käynnissä. Tämä osoittautui teille hieman haastavaksi, sillä et aluksi antanut Pingulle tarpeeksi nopeita apuja käynnistä laukkaan siirryttäessä ja käynti askelia tulikin vaihtojen väliin yhden sijasta useampia. Epäonnistuneen ensimmäisen yrityksen jälkeen terästäydyit kuitenkin hyvin ja seuraavilla yrityksillä teitte virheettömiä laukanvaihtoja käynnin kautta. Parin onnistuneen harjoistusyrityksen jälkeen annoinkin sinulle luvan siirtää Pingu harjoitusraviin ja huolehtia loppuveryttelyistä itsenäisesti.

Ulkoasu © M Layouts
Kuva © Kics
virtuaalihevonen