Perustiedot

Virallinen nimi Vermilion Rekisterinumero VH16-244-0024 #PKK2014
Rotu Georgian grande (75%) Sukupuoli tamma
Säkäkorkeus & Syntynyt 166cm, 01.10.2010 ( † 10.11.2020) Väri Samppanjanrautias (gold champagne)
Omistaja Kics (VRL-05293) Kasvattaja evm
Painotus Kouluratsastus & valjakkoajo Koulutustaso Vaativa B & vaativa valjakkoajo

† Lopetettu 10.11.2020 27-vuotiaana

"Kaunis kultainen tamma,
Päätti ottaa siivet selkään taivaan.
Osa sielusta jäi kasvaviin varsoihin,
silti sitä niin ikävöin."

Rakenne; ©Omistaja, Ratsastuskuva; ©Omistaja, Tausta © AK Vapaasti

Saavutukset

Fn - Finest arvonimi ansaittu 2020

KRJ - II pisteillä 9,5 + 40 + 15 + 20 + 15 = 99,5 Maaliskuun tilaisuudessa 2020

VVJ-II pistein 7,5 + 40 + 16 + 20 + 15 = 98,5p Toukokuun tilaisuudessa 2020

KTK-III 01.04.2020 pisteillä 63.3%

Luonnekuvaus

Warning! Champagne horse may catch fire in a second!

Olin jo tovin etsinyt Encoreen uusia siitostammoja, kun hevosten välityspalvelusta otettiin puhelimitse yhteyttä. "Hei, meille saapui juuri 6-vuotias tamma. Sinulla oli ilmoitus netissä?" iloinen miesääni kertoi puhelimessa. "Iltaa, kyllä, siitostammoille olisi kovasti tarvetta." vastasin mietteliäänä. "Tämähän ei nyt ehkä ihan valmis siitostamma ole, tai on kyllä vähän turhan laadukas siirtymään siitokseen jo nyt. Tällä olisi varmasti annettavaa kilparadoille ensin." Hän tuumaa hieman pettyneenä. "No, sehän ei ole mikään ongelma!" vastaan innostuneemmin ja sovimme tapaamisen huomiseksi. Optimistisella asenteella varustautuneena asensin trailerin valmiiksi autoni perään. Tallilla sain työntekijöiltäni hieman kummastuneita katseita mutta en kertonut heille vielä mitään.

Seuraavana aamuna lähdin aikaisin ajamaan määränpäähäni - edessä oli 4 tunnin ajomatka ja ilma oli syksyisen pimeä. Ajoin perille pysähtymättä kertaakaan ja kirkkaat tallinpihan valot saivat minut huokaamaan helpotuksesta. Astuin autosta ulos ja mies riensi heti luokseni. "Hienoa, oletkin täsmällisesti aikataulussa!" hän tokaisee ja viittoo minut seuraamaan kohti maneesia. Maneesissa verryttelee parasta aikaa kaunis samppanjanrautias tamma ja olen nyt jo ihan hämmästyksestä hiljaiseksi vedettynä. Tamman laukka on ihan ilmiömäisen vahva ja tahdikas! Harvoin minullekaan mikään hevonen aiheuttaa tälläistä vau- efektiä pelkän yhden askellajin perusteella.

Pääsen itsekin kapuamaan tamman selkään. Tamma tuntuu todella laadukkaalta ja se on oikeasti hyvin ratsastettu, sekä ikäistensä tasolla. Olen aivan myyty. Mies kertoo minulle tamman hintalapun ja se saa minut huokaisemaan aavistuksen pettyneesti. "Hyvää ei saa halvalla..." vastaan virnistäen kivulias ilme kasvoillani. Onneksi olen saanut muutaman oman kasvattini myytyä, joten tälläiseen hankintaan on tällä kertaa varaa. "Toivottavasti teet minulle hienoja varsojakin tulevaisuudessa! Saat kyllä maksaa itsesi takaisin!" tokaisen tammalle lastatessani sitä traileriin.


Hoitaessa Vermilion on omanarvonsa tunteva ja sille päälle sattuessa melkoinen hapan naama. Harjatessa kaikki menee niin kauan sujuvasti, kunhan välttää tamman inhokki alueita - esimerkiksi kainaloita ja kylkiä. Harjauksen ajaksi on suositeltavaa laittaa tamma kiinni molemmin puolin mikäli ei halua tuntea hampaita omassa nahkassaan. Vermilion ei toisaalta ole ollenkaan ilkeä tai vihainen se vain näyttää hyvin vahvasti oman mielipiteensä tiettyihin asioihin. Varustaminen sujuu helposti ja ripeästi mutta täytyy muistaa kiristää satulavyö hellävaraisesti ja astettain oikealle kireydelle.

Ratsastaessa Vermilion on ennenkaikkea tarkka. Tarkka siis aivan kaikesta. Mikäli satula ei enää istu tamman selkään saattaa luvassa olla joko totaalinen jumiutuminen tai elämäsi pukkirodeot. Toisaalta on hyvä että Vermilion kertoo heti jos jokin on huonosti - kuitenkin täydessä treenissä olevalle hevoselle on tärkeää ettei se pääse missään vaiheessa kipeytymään ja saa tästä johtuvaa takapakkia esimerkiksi kesken kilpailukauden. Kun kaikki tähtienasennot osuvat kohdalleen aiheuttaa Vermilion katsojissa tietynlaisen vau - efektin. Kuten myös ratsastajaankin. Se on äärettömän kevyt ratsastaa ja se näkyy myös tamman liikkeissä. Joustoa ja liitoa on enemmän kuin riittävästi ja viimeistään tamman polkaistessaan itsensä laukkaan on viimeisetkin ihmiset vakuutettu hevosen laadusta. Nuorempana hevonen on saanut kasvattajallaan hyvän koulutuksen ja se osaa teknisesti joitakin vaativampienkin kouluratojen tehtäviä. Kuitenkaan kokoamiskyky ei ainakaan tällä hetkellä ole aivan kansainvälisten vaikeiden kilpailuiden tasoa, vaativat kouluradat kuitenkin riittävät omistajalle enemmän kuin hyvin, ostettiinhan Vermilion ennenkaikkea laadukkaaksi tulevaisuuden periyttäjätammaksi Encoren tiluksille.

Ajaessa Tamma on reipas ja miellyttämisenhaluinen. Vermilionin ajolle opettaminen kesti aavistuksen kauemmin kuin alkuun oli odotettu, se on sen verran herkkä paineelle, että aisojen sietäminen vaati pitkän totuttelujakson. Ajaessa se on jopa melkein herkempi kuin ratsastaessa, johtunee ehkä pelkästään siitä että pitkät ajo-ohjat luovat täysin erilaisen paineen hevosen suuhun. Rentoutuessaan se liitelee vakuuttavasti kouluratojen läpi. Toisinaan kärryjen kanssa se saattaa nähdä hieman mörköjä ja hidastaa askeltaan mikä taas laskee pisteitä. Kokolaput hevosen poskilla ovat kuitenkin auttaneet hevosta hurjasti ja mitä enemmän se saa rutiinia myöskin ajosta se keskittyy tehtäviinsä täysillä.

Siitostammana tämä hevonen on lähestulkoon korvaamaton! En malttanut odottaa Vermilionin kilpailu-uran loppuun varsojen saantia, joten astutin tamman 6-vuotiskautena ensimmäisen kerran. Samalla ajattelin että hevonen saa sopivaa taukoa treeneistä vaikka sillä ei mitään terveydellistä syytä tähän ollutkaan. Vermilion tuli tiineeksi heti ensimmäisellä yrityksellä vaikka tamma vietiin vieraalle oriille astutettavaksi pois kotitalliltaan. Vermilionin kiimat ovat selkeitä mutta eivät kuitenkaan häiritseviä. Varsomiset Vermilion on toimittanut aina salaa. Siinä vaiheessa kun ternimaidot ovat laskeutuneet utareisiin ja kuvittelet nopeasti käyväsi sisällä haukkaamassa välipalaa on takaisin tullessa jo terhakka puhtaaksi nuoltu varsa. Tamma hoitaa varsansa suurella rakkaudella mutta antaa kuitenkin ihmisten silti hoitaa itseään ja jälkikasvuaan.

Sukutaulu

i. Ironsong
gg (50%)
ii.Julan van Hoseun
fri
iii. Heraldo von Vauch
fri
iie.Julia van Gesand
fri
ie.Thasitalia
sdb
iei.Golden Thorn
sdb
iee.Charmeine
sdb
e.Ephemera
sdb
ei. Little Conah
sdb
eii. Ultramarine Blue
sdb
eie.Maybe Myself
sdb
ee.Lemon Yellow
sdb
eei.Flowless Desing
sdb
eee.Viridian
sdb

Sukuselvitys

Isä Ironsong on musta georgian grande ori, yhdistelmä suoraan saddlebredistä sekä friisiläisestä. Ironsong eli Iiro on rakenteeltaan kevyehkö ja todella ryhdikäs sekä näyttävä ilmestys, vaikka korkeutta ei ole enempää kuin 165cm. Nuorella iällään ori kilpaili valjakkoajoa painottuen kouluosuudelle sekä classic pleasure driving- luokkia menestyksekkäästi. Oriin omistajan harmiksi kuitenkin kilpailuissa sattui vahinko, toinen hevonen pääsi vapaaksi ja sai säikäytettyä muutkin hevoset ja Iiro kaatui kärryjen kanssa satuttaen kylkensä. Hevonen ei tämän jälkeen hyväksynyt kärryjä peräänsä, joten se myytiin ratsuksi Saksaan. Uudella omistajallaan sitä kuntoutettiin pitkään ja hartaasti ennenkuin sen kanssa pääsi aloittamaan treenit totisemmin. Iiro kilpaili vaativia luokkia kouluratsastuksessa mutta selvästi stressasi kilpailutilanteissa esimerkiksi palkintojen jakoa jossa oli ympärillä muita hevosia. Lupaavasti alkanut ura sai siis jäädä taakse ja ori siirtyi täyspäiväiseen siitoskäyttöön sekä hyvänmielen ratsuksi tuttuun kotitallin ympäristöön.

Isänisä Julan van Hoseun oli 163cm korkea pikimusta friisiläisori. Ori syntyi Hollantilaiseen suureen siittolaan, missä se koulutettiin klassiseen kouluratsastukseen. Julan oli miellyttävä ratsastaa ja sillä oli erinomainen kokoamiskyky sekä elastisuus liikkeessään. Ratsaille pystyi laittamaan myös vähemmän osaavia ratsastajia kokeilemaan piaffea ja passagea näytösmielessä. Julan ei ollut varsinaisessa siitoskäytössä mutta muutamat asiakkaat ja oriin tuntevat ihmiset halusivat käyttää sitä omille tammoilleen.

Isänemä Thasitalia oli 154cm korkea rautias saddlebred tamma. Thasitalia myytiin kasvattajalta 3-vuotiaana harrasteratsuksi erinomaisen luonteensa vuoksi. Tammalla tehtiin paljon pitkiä vaellustyylisiä maastoratsastuksia, ajettiin valjakkoa, hypättiin pieniä esteitä; ei ollut mitään mitä hevonen ei olisi suostunut tekemään miellyttääkseen omistajaansa. 15-vuotiaana kuitenkin omistaja myi sen siitostammaksi oman vaikean muuttuneen rahatilanteensa vuoksi.

Emä Ephemera on 162cm korkea samppanjanrautias saddlebred tamma. "Emppu" oli kasvattajansa ensimmäinen varsa ja eli kuin kuningatar; sillä kävi säännölisesti hierojat, kiropraktikot ja valmentajat jo nuoresta iästä asti. Tamman omistajalla oli selvä tarkoitus tähän kaikkeen koska hän halusi rakentaa hevosesta itselleen kestävän ja pitkäikäisen kilparatsun. Empun liikkeet olivat vertaansa vailla. Syttyessään niitä näyttämään se liiteli pitkin ja korkein askelin, kuitenkin niin että ratsastajalla pysyi täysi kontrolli. Tamma kilpaili menestyksekkäästi vaativissa kouluratsastusluokissa lähes 20-vuotiaaksi. Vaikeisiin luokkiin ei kuitenkaan kapasiteetti riittänyt puuttellisen kokoamisasteen vuoksi. Se varsoi vielä vanhalla iällään omistajalleen kaksi varsaa, toinen oli Vermilion ja toinen puhtaasta friisiläisoriista.

Emänisä Little Conah oli 155cm korkea samppanjanruunikko saddlebred ori. "Konsta" kilpaili alkuun askellajiratsastuksessa mutta syttyi ryhmäratsastusluokissa vähän liikaakin esittelemään liikkeittään joten sitä kuvailtiin lähes hankalana ratsastaa. Konstan rakenne oli erinomainen - se oli ryhdikäs ja korkeajalkainen ja tästä syystä suosittu jalostusori näyttävyytensä vuoksi. Oltuaan lähes 10-vuotta jalostusoriina se myytiin eteenpäin melko edullisesti nuorelle kouluratsastajalle. Oriin ratsastuskoulutus aloitettiin lähes alusta ja sen kanssa edettiin hevosen ehdoilla. Pian sen kanssa stratattiin ensimmäiset kilpailut ja se yllätti kaikki voittamalla heti. Pitkäjänteisellä treenilä sen kanssa edettiin tasolta toiselle ja viimeisenä kilpailu vuonnaan starttasi jopa vaativa A- luokkia sijoittuen.

Emänemä Lemon Yellow oli pieni 151cm korkea rautias saddlebred. Tamma oli todella kaunis suurine silmineen ja pitkine jouhineen. Lemon Yellow oli siittolassa omistajien lasten luottoratsuna sekä sai useamman varsan joita se hoiti suurella rakkaudella. Lemon Yellow kuoli vain 11- vuotiaana varsomisesta aiheutuneisiin komplikaatioihin.

Jälkeläiset

What is the legacy of the golden horse?

15.01.2018 tamma Sombre Varnish Fn, KTK-II
21.11.2016 tamma Baltic Ballet
11.11.2016 ori Cerulean Blue FF, KTK-III

Näyttelykalenteri

PKK (3x EO-sert)
29.02.2020, Kutsu, Rakenne: Tammat - EO-sert (tuom. Elisa)
16.02.2020, Kutsu, Rakenne: Harvinaiset Tammat - EO-sert (tuom. Sage)
14.02.2020, Kutsu, Rakenne: Tammat - EO-sert (tuom. Lynn)
31.01.2020, Kutsu, Rakenne: Tammat - EO-sert (tuom. aksu)
31.01.2020, Kutsu, Rakenne: Hevostammat - EO-sert (tuom. Anne)

Kisakalenteri

KRJ (41 sijoitusta)

13.01.2017, Kutsu, Vaativa B - 3/30
09.01.2017, Kutsu, Vaativa B - 5/30
04.01.2017, Kutsu, Vaativa B - 1/30
24.01.2017, Kutsu, Helppo A - 2/30
06.01.2017, Kutsu, Helppo A - 5/30
05.01.2017, Kutsu, Helppo A - 2/30
20.12.2016, Kutsu, Helppo A - 3/30
18.12.2016, Kutsu, Helppo A - 2/30
15.12.2016, Kutsu, Helppo A - 4/30
11.12.2016, Kutsu, Helppo A - 4/30
15.12.2016, Kutsu, Helppo A - 3/30
03.12.2016, Kutsu, Vaativa B - 3/30
02.12.2016, Kutsu, Vaativa B - 1/30
01.12.2016, Kutsu, Vaativa B - 2/30
30.11.2016, Kutsu, Vaativa B - 3/30
28.11.2016, Kutsu, Vaativa B - 5/30
23.03.2017, Kutsu, Helppo A - 4/40
20.03.2017, Kutsu, Helppo A - 6/40
19.03.2017, Kutsu, Helppo A - 5/40
11.03.2017, Kutsu, Helppo A - 2/40

07.03.2017, Kutsu, Helppo A - 2/40
22.03.2019, Kutsu, Helppo A - 4/30
24.03.2019, Kutsu, Helppo A - 3/30
26.03.2019, Kutsu, Helppo A - 2/30
29.03.2019, Kutsu, Helppo A - 3/30
30.03.2019, Kutsu, Helppo A - 4/30
11.03.2019, Kutsu, Vaativa B - 2/30
12.03.2019, Kutsu, Vaativa B - 5/30
13.03.2019, Kutsu, Vaativa B - 4/30
14.03.2019, Kutsu, Vaativa B - 4/30
15.03.2019, Kutsu, Vaativa B - 4/30
19.03.2019, Kutsu, Vaativa B - 5/30
12.03.2019, Kutsu, Vaativa B - 4/40
15.03.2019, Kutsu, Vaativa B - 3/40
18.03.2019, Kutsu, Vaativa B - 1/40
19.03.2019, Kutsu, Vaativa B - 5/40
15.03.2019, Kutsu, Helppo A - 2/30
16.03.2019, Kutsu, Helppo A - 4/30
17.03.2019, Kutsu, Helppo A - 2/30
20.03.2019, Kutsu, Helppo A - 5/30
20.03.2019, Kutsu, Helppo A - 3/30
VVJ(40 sijoitusta)

15.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 2/24
23.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 4/26
26.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 3/20
27.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 2/26
29.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/20
03.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 2/30
04.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 5/30
05.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 5/30
15.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/30
15.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/30
06.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 4/19
07.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 3/26
07.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/30
08.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/19
09.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 4/26
10.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 2/30
11.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 2/26
05.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 5/30
05.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/30
06.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/30

28.12.2016, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 4/33
15.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 5/40
16.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 6/40
17.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/30
18.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 3/40
19.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 3/30
19.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/40
28.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 5/40
30.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/40
31.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 6/40
20.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/28
21.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/30
22.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 3/30
23.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 2/30
23.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 4/28
26.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 3/28
27.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/30
28.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 1/30
28.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 5/30
28.01.2017, Kutsu, Vaativa valjakkoajo - 2/30

Päiväkirja ja valmennukset

Valjakkoajovalmennus 20.02.2020 Valmentaja: David Trael - Kirjoittanut omistaja

"On se nyt per..." tokaisen tuohtuneena yrittäessäni parkkeerata autoani Encoren parkkipaikalla. Auto uppoaa hiljaa vajoavaan mutaan sitä mukaa kun yritän hilata sitä taakse tai eteenpäin. Lopulta hermojen kiristyessä tarpeeksi päätän jättää auton siihen - keskelle parkkipaikkaa. "Olkoot sitten, kun et kerta viitsi liikahtaakaan. Muka maastoauto - pah!" karjaisen samalla kun astun ulkoilmaan. Kolea keväinen sää ampuu vasten kasvojani ja suoristan lippistä samalla kun pyyhkäisen hiuksia pois päivettyneiltä kasvoiltani.

Maneesista kajastaa valoa hämäryyden keskellä ja lähden kävelemään sinne. Löydän paikalta valjakon, joka myös huomaa minut samaan aikaan ja hevonen nostaa päänsä ja ottaa pari jännittynyttä sivu-askelta. "Jaahas, mikäs se tämmöinen pelle on?" kysyn ohjastajalta ilkikurisesti naurahtaen. "Moikka vaan David, tämä on Vermilion, ootsä meidät kisoissakin nähnyt..." Kics vastaa hieman harmistuneena. "Jaa niin, nää on näitä sun kultaisia herkkäsielu samppanja hevosia! Kaikkeen säkin ryhdyt, voi voi." kiusoittelen. Vermilion rentoutuu pian minuun ja kävelee pitkää tahdikasti askelta eteenpäin suuressa valoisassa maneesissa. Kärryjen renkaat viistävät hienosti pehmeällä mutta sopivan pitävällä maneesin pohjalla.

"Noniin, sitten siirrytään asiaan. Harjoitellaan tänään vähän kilpailuradan osia ja voit aloittaa siitä vaikeimmasta mutta yksinkertaisimmasta hommasta. Diagonaalille ravilla ja pysähdys tervehdykseen. Siitä jatkat oikeassa kierroksessa kootummalla ravilla kohti lävistäjää johon teet lisäyksen. Lisäyksen jälkeen taas kokoat ja ravi-käynti-ravi-seis siirtymisen pitkällä sivulla. Saa suorittaa!" sanon valjakolle. Kics aloittaa tehtävän kääntäen hevosen kentän keskelle ja minut nähdessään se rupeaa taas jännittymään ja liikkuu hiipivin askelin "Noniin, yritäs saada se kuulolle. Ei täällä ole aikaa tuijotella mörköjä!" sanon. Vermilon on herkkä hevonen joten se pysähtyy heti pienimmästä ohjasotteesta, ja tasajaloin, niinkuin kuuluukin. Loppu tehtävä sujuu jo huomattavasti rennommalla otteella ja lisätyssä ravissa se näyttää suuremmankin tason suorittajalta.

"Seuraava tehtävä on ympyrällä menoa. Aloita käynnistä. Suurenna ja pienennä ympyrää niin että sama tahti säilyy. sitten teet saman sekä ravissa että laukassa." kerron määräävään sävyyn. Vermilion liikkuu käynnissä hyvin ja katsomalla sen askelta ei edes huomaa ympyrän vaihtuvaa kokoa. Ravissa tulee pieniä hankaluuksia ja hevonen taipuu ulko-ohjaa vasten liiaksi. Vasta useamman yrityskerran jälkeen hevonen rentouttaa kylkensä ja antaa taivutuksen mennä kokonaan koko kropan läpi. Se saattaa johtua myös siitä että hevosella on ollut taipumusta arkoa aisoja kyljillään. Laukassa hevonen on jo päässyt jutusta jyvälle ja suoriutuu mallikelpoisesti.

"Lopuksi otat vielä vähän jumppamielellä reippaampia askeleita, ja teet vielä taivutuksia. Minä menen kahvitupaan odottamaan että olet saanut seuraavan valmennettavan aisojen väliin" tokaisen Kicsille samalla kun puhaltelen hieman kohmeisiin sormiini.

Päiväkirjamerkintä 11.02.2020 - Kirjoittanut omistaja

"Voi jestas mikä päivä!" huudahdan kovaan ääneen rämpiessäni tallin käytävälle. Muutama varsa oli keksinyt järjestää pienen karkaamisoperaation ja puoli päivää venyi niitä jahdatessa ja aitoja korjatessa. Pitkä ja pimeä talvi ei muutenkaan houkuttele näin tallin pitäjän arjessa ja välillä tuntuu että saisi sitä leivän pöytään paljon helpommallakin. Kuitenkin rakastan näitä pöhköjä otuksia ja erityisesti hevosten kasvattamista. Kerättyäni hieman itseäni siirryn tutulle karsinalle. Karsinassa lempeän hörähdyksen saattelemana keltainen tamma katsoo minua vaaleilla silmillään. "Heippa ihana, onneksi sinä sentään olet hyvällä tuulella!" tervehdin hevosta. Nappaan harjalaatikosta muutaman harjan ja siirryn karsinan sisäpuolelle. Hevonen, nimeltään Vermilion, painaa vaaleanpunaisen turpansa olkapäätäni vasten kuin ymmärtäen omaa pahaa oloani. Ennen harjausta laitan kuitenkin tamman molemmilta puolilta kiinni välttääkseni salakavalat hampaan iskut vartalossani. Vermilion siirtyy nopeasti happamaksi harjausta aloittaessa, mutta pysyy silti kuuliaisesti liikahtamatta paikallaan. Nappaan hevoselle vielä juoksutusvyön, suitset ja kahdet pitkät ajo-ohjat. Juoksutysvyön nähdessään hevonen pyöräyttää silmiään muutaman kerran närkästymisen merkiksi. "Voi sinua. olet kyllä Tamma isolla Teellä. Mutta pitää sullekin jotain liikuntaa välillä keksiä vaikka varmaan oltaisiin molemmat tyytyväisempiä jos saisit seistä pihatossa muiden kaltaistesi joukossa" sanon hevoselle lohduttavaan mutta sarkastiseen sävyyn. Varustamisen jälkeen siirryn kentälle. Aloitan heti työskentelyn ohjas-ajamalla hevosella kaarevia uria. Tämä on tammalle helppoa hommaa, onhan se kilpaillut menestyksekkäästi myös valjakko-ajossa. Ohjasajan hevosta kaikissa askeleissa, pidän huolta että se liikkuu tahdikkaasti ja ryhdikkäästi koko suorituksen ajan. Muutaman vihaisen hännänpyörityksen jälkeen tamma päättää potkia kohti molemmilla takajaloillaan protestiksi ohjien tuntumalle. Se ei ikinä potki kärryt perässään mutta ohjasajoon sille on tullut tälläinen mukama päähänpinttymä. Onnistuneen pätkän jälkeen lopetan työskentelyn heti kun hevonen on rento ja kuuliainen. Päätän oikea hieman mutkia ja nakkaan varustimet hevosen selästä suoraan käytävälle ja juotan sille melassiveden ennenkuin vien takaisin pihattotarhalle.

Kouluvalmennus 10.02.2020 Valmentaja: Marco Kirjoittanut omistaja

Ajoin mutkittelevaa pikkutietä tallia kohti. Oli sateinen ja tuulinen päivä, ajo-urat olivat muuttuneet osittain luistinradaksi ja tiesin olevani jo hieman myöhässä valmennuksen aloittamisesta. Pihaan päästyäni harpoin varovaisin askelin maneesia kohti. Maneesin valo kajasti kutsuvasti muuten niin harmaana talvipäivänä. Maneesissa oli kaksi ratsukkoa verryttelemässä hevosiaan. Tunnistin heti Kicsin ja hänen tammansa Vermilionin. Toinen hevonen poukkuroi pois uralta huomatessaan minut ratsastusradan laidalla. "Moikka! Sori kun oon vähän myöhässä, oli hieman mielenkintooinen ajomatka." huikkaan pahoittelevaan sävyyn. "Moi, eipä haittaa yhtään, saatiin itsekin vähän pidempi verryttely mikä tuli tarpeeseen. Taitaa hevosilla tuuli humista korvien välissä vieläkin vaikka ollaan näin sisätiloissa..." Kics vastaa virnistäen samalla katsoen ratsuaan. "Mikäs tämä toinen hevonen täällä on?" kysyn mietteliäänä. Tunnistin hevosen selässä istuvan Kicsin ystävän Miiran. "Itseasiassa, se on Vermilionin varsa Cerulean Blue, tällä hetkellä 5-vuotias ori. Ajattelin just huikkailet tilanteen tullessa siihenkin suuntaan vähän neuvoja. Ensi kerralla voisin itse tulla sillä tarkemmin silmäiltäväksi." Kics kertoo. "No, mikäpä ettei!" vastaan.

"Noniin, sitten aloitetaan että päästään vähän tekemisen makuun. Lets Start! Tee mitä tahansa ratsastusradan teitä, ja samalla hallittuja käynti-seis-käynti siirtymisiä. Etsitään missä mallissa tänään on kaasu ja jarru." ohjeistan. Kics aloittaa harjoituksen suoralla uralla. Ensimmäinen pysähdys onnistuu pienillä avuilla, mutta Vermilion yrittää hiipiä jo eteenpäin ilman varsinaista pyyntöä. "Tarkkuutta. Katso että se malttaa seistä ja sinä pyydät liikkeelle eikä toimita millään salaisella ajatuksen voimalla..." naurahdan. Ratsukko keskittyy enemmän tehtävään. Hevonen reagoi koko ajan pienemmillä ja pienemmillä avuilla, hevonen rupeaa selvästi herkistymään. "Seuraavaksi vähän sama idea, mutta jätetään pysähdys kokonaan pois. Tehdään siirtymisiä käynnin sisällä. Ei haittaa vaikka hevonen aluksi pysähtyy pidättävistä avuista pääasia että reagoi." neuvon.

Seuraava tehtävä on myöskin melko yksinkertainen näin osaavalle ratsukolle mutta todella tärkeää perustreeniä. "Seuraavaksi ravi-käynti ja sitten laukka-käynti siirtymisiä. Katso että siirtymisistä huolimatta hevonen pysyy koko ajan avuilla eikä valahda pohkeen taakse!" ohjeistin kohti seuraavaa tehtävää. Kics aloittaa ravissa ja sen huomaa olevan vähän liiankin helppoa. "Voit tehdä myöskin ravi-seis siirtymisiä jos tuntuu liian helpolta" haastan ratsukkoa. Vermilionin tasainen ravi on helppo istua ja se auttaa siirtymisissä koska omaa kroppaa pystyy käytettyä paremmin hyödyksi pidättävissä avuissa. Laukka-ravi siirtymiset ovat alkuun vähän hutiloituja ja hevonen lähtee juoksemaan hieman alta pois. "Voit laukata ensin vain uraa pitkin niin saat paremmin rytmistä kiinni." sanoin. Kics saa pian istuntansa tasapainoon ja siirtymiset sujuvat energisen hallitusti. "Tämä riittää Vermilionille tällä kertaa, keskityn loppuajan Cerulean Bluen valmentamiseen. Voit verryttytellä hevosta vielä kaikissa askellajeissa. Katso että se liikkuu reippaasti eteen niin saa vähän paikkoja auki lopuksi" sanon Kicsille ja keskityn maneesissa olevaan toiseen ratsukkoon.

Päiväkirjamerkintä 15.01.2020 - Kirjoittanut Omistaja

Tänään treeniohjelmassa Vermilionin kanssa olisi listaan kirjoitettuna kevyt sileän treeni. Treenamisen jälkeen olisi vuorossa eläinlääkärit ultra, josta näkee missä vaiheessa tamman kiimankierto on ja joko sen pääsee siementämään. Hain Vermilionin tarhasta, jossa se vietti aikaansa muutaman muun tamman kanssa jotka ovat asuneet tontilla jo useamman vuoden. Hevosilla on vahva side toisiinsa, ne ovat olleet yhdessä mukana kilpailureissuilla ja kesäisin hoitaneet jopa toistensa varsoja yhtenä laumana. Vermilion on ehdottomasti laumansa kuningatar ja sellainen viisas johtaja- hahmo - pitää muut hevoset kurissa olematta yhtään ilkeä. Talutan Tamman pesupaikalle ja hoidan sen verkkaisesti kuntoon ratsastusta varten. Tänään on niin upea ja aurinkoinen ilma että päätän ratsastaa hevosen kentällä, joka on ehdottomasti hevosellekin mieluisempaa kuin maneesin seinien tuijottaminen.
Ratsastuksen aloitan tekemällä yksinkertaisia siirtymisiä kaikkien askellajien välillä. Yritän saada hevosen reagoimaan apuihin napakasti ilman viivettä. Kun olen saanut avut taas kuntoon ratsastan vielä hetken laukassa tehden helppoja kokoamistehtäviä ja nautin siitä tunteesta kun hevonen käyttää koko kroppaansa liikettä suorittaessaan. Kun Tamma liikkuu rennosti ja innokkaasti ratsastan vielä loppuverryttelyt pidemmällä ohjalla melko nopeasti koska huomaan eläinlääkärin jo kurvaavan pihaan. "Hetki pieni, ollaan ihan juuri valmiita!" huudahdan. Eläinlääkäri kantaa jo ultrauslaitetta ja muita tarvikkeita talliin sisälle ja jäähdyttelen vielä tammaa hetken maastakäsin taluttaen.
Talutan tamman talliin ja nakkaan siltä varusteet pois ja vien tottunein ottein pakkopilttuuseen. Pakkopilttuu on tammalle jo tuttua hommaa - onhan se jo kolme varsaakin varsonut joten kiimakontrolleja tehtyä useampiakin. Pakkopilttuussa pintelöin tamman hännän ja pidän sen sivussa rektaalitutkimusta varten. "Nappi ajoitus!" eläinlääkäri riemuitsee ja näyttää pieneltä näytöltä isoa follikkelia - tamma on siis juuri tällä hetkellä siemennyskunnossa. "Jestas, eihän mulla ole edes vielä oria valittuna!" naurahdan eläinlääkärille.
Eläinlääkäri pakkaa tavaransa ja minä harjaan vielä Vermilionin ennenkuin vien sen päiväheinille takaisin tuttuun laumaansa.

Kouluvalmennus 10.11.2019 Valmentaja: Marco Kirjoittanut omistaja

Ajoin aamusta aikaisin Encoreen valmentamaan jo kilpailuista tutuksi tullutta Vermilion tammaa. Saapuessani pihamaalle huomasin tuoreella lumella kavionjäljet jotka johtivat valoisaan maneesiin. Maneesissa Kics oli jo kivunnut tamman selkään. "Huomenta! Me ollaan jo aamuvirkkuina täällä sua odottomassa!" huudahti Kics minut nähdessään. "Moikka! Sepäs onkin hienoa, tänään on luvassa sellaista treeniä että syytä ollakin!" vastasin ilkeästi virnistäen. "Aloitetaan yksinkertaisilla pohkeenväistöillä, haetaan vähän venyvyyttä kylkiin ja annat hevosen vielä kulkea melko pitkällä tuntumalla että se käyttää koko kroppaansa ja vertyy" ohjeistin. Kics aloitti ratsastuksen hieman uran sisäpuolella ja teki pohkeenväistöjä vuorotellen molempiin suuntiin. "Ole tarkkana että ennenkuin vaihdat pohkeenväistön suuntaa hevonen varmasti suoristuu välissä - myös kropastaan, jotta se pystyy rehellesesti taipumaan molempiin suuntiin" sanoin napakasti.
Kun Vermilion oli kunnolla lämmennyt ja taipunut molempiin suuntiin yhtä tasapainoisesti aloitettiin työskentely ravissa. Ravissa tehtäväksi otettiin ympyrällä työskentelyä niin että ympyrää pienennettiin systemaattisesti taivuttamalla hevosen taka- ja sisäosaa pienemmälle uralle. Ravin jälkeen siirryttiin laukkaan ja laukassa tehtiin vasta-laukka harjoituksia vahvistamaan tamman takaosaa ja saamaan hevosen moottori kunnolla hereille. "Hienoa, voit vastalaukassa koota sitä nyt hieman enemmän koska se selvästi polkee jo hyvin takajaloilla. Voit kokeilla välillä siirtää sen melkein raviin ja sen jälkeen pyydät taas normaalia harjoituslaukkaa" komensin ratsukkoa.
Lopuksi otettiin vielä laukanvaihtoja. Laukanvaihdot sujuivat Vermilionilta jo melko luontevasti joka toisella askeleella, välillä tuli pieniä rikkoja niin että takapää ei laukkaa vaihtanutkaan. "Yritä tuntea istuinluulla paremmin takajalat niin tiedät missä vaiheessa askelta hevosen on helpoin vaihtaa ja pysytte molemmat rytmissä!" käsken Kicsiä keskittymään. Useamman onnistuneen vaihdon jälkeen on aika lopettaa valmennus; "Hyvä suoritus. Ensi kerralla käydäänkin tarkemmin läpi tulevien kilpailuiden rataa. Jos muistat sen, siinä sulle opeteltavaa!" naurahdan. "Tammalle tuskin tulee olemaan mitään ongelmia suorittaa - ehkä se kuljettaa sinut silmät kiinni radan läpi" jatkoin ja heilautin kättäni lähtemisen merkiksi.

Ulkoasu © M Layouts
Kuva © Kics
virtuaalihevonen