otsikko

etusivu     esittely     hevoset     toiminta

Unituhka

 
Nimi Unituhka
Rekisterinumero VH
Rotu Suomenhevonen
Sukupuoli tamma
Väri Musta
Syntynyt, ikä 11.06.2009 (6v.)
Säkäkorkeus 166cm
Omistaja Kics, VRL-05293
Kasvattaja evm
Taso Ko Va B, Re: 80cm
Painotus Kouluratsastus
Saavutukset -
Muuta -

Luonne

Unituhka, kutsumanimeltään Tuhkis tai Tuhkimo, on suuri ja näyttävä kokomusta tamma. Tuhkis on perusluonteeltaan hieman hölmö ja koko ajan liikkeessä oleva otus, taluttaessa saa katsoa minne omat varpaansa laittaa kun saattaa tamma katsella maisemia eikä niinkään minne suuntaan on matkalla. Tamma tuli minulle puolivahingossa, etsin itselleni nuorta potentiaalista pienhevosta koulupuolelle ja Tuhkiksen myynti-ilmoituksessa ei puhuttu hevosen korkeudesta mitään ja oletin sen olevan suurinpiirtein normaalin suomenhevosen mitoissa. Paikalle saapuessani löysin tämän jättiläisen ja ajatukset pienhevosen ostosta katosivat sen sileän tien. Ei tarvittu paljoa neuvottelua kun tamma oli lastattu koppiin ja matkalla uuteen kotiinsa.

Hoitaessa Unituhka saattaa esittää maailman äkäisintä ja pirullisinta eläintä. Korvat ovat happamasti suuntautuneet niskaan mutta jos uskaltaudut kaikesta huolimatta silittämään tammaa kaulalta pongahtaa sen korvat heti höröön ja esittää että eihän HÄN mitään pahaa olisi ikinä tehytkään. Jos tamma aistii hoitajassa epävarmuutta käyttää se sitä häpeilemättä hyväkseen - moni on poistunut tamman karsinasta ensin seinään liiskaantuneena ja sitten hampaanjäljet olkapäässä. Unituhkan kaikkia kokeiluja ymmärtävä hoitaja tuleekin sitten hyvin toimeen ilman sen suurempaa vahinkoa. Kaikki tämä käytös pohjaantuu yksinkertaisesti siihen että se asui nuoruusvuotensa ratsastuskoulussa, alati vaihtuvien hoitajien ympäröimänä. Tamma rakastaa rapsuttelua ja antaa luottamilleen ihmisille aina kaikkensa ja on iloinen sekä luotettava hevosystävä. Tamman perushoitoon kuuluu myöskin säännöllisesti hevosen läpikäyvä hevoshieroja ja siitä tämä osaakin nauttia täysillä. Tuhkis yleensä nukkuu koko toimenpiteen ajan, mikä on sinänsä hassua koska yleensä tämä ei ole hetkeäkään aloillaan.

Ratsastettaessa Tuhkis onkin mitä parhain, jopa hieman opetusmestari-tyyppinen. Tamma antaa ratsastajan virheet anteeksi ja osaa myös hienovaraisesti näyttää ratsastajalle jos esimerkiksi ohjat ovat liian kireällä tai meno liian nykivää. Unituhka on herkkä suustaan ja sen kanssa saa helposti pää ryntäissä efektin kovakätisellä ratsastajalla. Tasaisella tuntumalla tamma menee kuitenkin ihankuin itsetään oikeinpäin ilman sen suurempia ponnisteluja. Tuhkiksen liikkeet ovat kuin isommallakin hevosella konsanaan joten selässä tukevasti istuminen vaatii hieman totuttelua. Tammalla on suomenhevoseksi myös kohtalaisen hyvä kokoamiskyky joten vaativammatkin kouluratsastuksen liikkeet eivät tuota ongelmaa. Tuhkis on kaikinpuolin tasainen suorittaja ja saanut valmennuksissakin paljon kiitosta nöyrästä asenteesta, joskus tuntuu että uudetkin asiat ovat tammalle liiankin helppoja.

Esteillä tamma on vähän liiankin intopinkeänä, se saattaa ottaa äkkilähdöt esteille ja jos ratsastaja ei ole tarkkana tamma pyyhältää mieluusti senttien päässä esteestä täysillä ohi. Tuhkiksen hyppytyyli ei ole mikään kaikista ideaalein mutta kyllä tamma pääsee isommistakin puomeista ylitse. Esteratsastus onkin tammalle hyvää vaihtelua ja kavaletit saavat tammaan liikettä koulutreenienkin ohella.

Kotitallilla tarhatessa tamma on oikea laumasielu - se kiintyy kovasti kavereihinsa ja hoitaa niitä miellään rapsuttelemalla mutta toisaalta se saattaa myös näyttää kukkoilijoille taivaanmerkit. Tuhkis tarhataan pienessä tutussa tammalaumassa jossa on selvä nokkimisjärjestys. Jos tallipihalla sattuu olemaan varsoja, se hörisee niille antaumuksella, toivottavasti jokupäivä sen rinnalla seisoo ihan oma huolehdittava. Kilpailupaikalla Unituhka katselee kiinnostuneena ympärilleen. Vain harvoin se säikkyy mitään uusia asioita. Ehkä suurin järkytys sille on ollut kilpailun verryttelyssä samaan aikaan ollut shetlanninponi - tamma ei tiennyt olisiko juossut karkun vai miten olisi tähän epämääräiseen karvakasaan reagoinut. Alkujärkytyksen jälkeen tamma kuitenkin rentoutui ja keskittyi omaan suorittamiseensa.

Sukutaulu (evm)

i. Villi-Hiili
      sh, m, 168cm
ii. Kuuma-Tuhka
      sh, trn, 163cm
iii. Tulenvaltias
      sh, m, 161cm
iie. Salaman Kaunotar
      sh, rn, 157cm
ie. Villi-Venla
      sh, tprt, 158cm
iei. Taivaan Lintu
      sh, rn, 166cm
iee. Malleri
      sh, rt, 154cm
e. Uniäpyli
      sh, vrt, 163cm
ei. Lampolan Univelka
      sh, vprt, 155cm
eii. Unenvaltias
      sh, vrn, 160cm
eie. Aateliaan Armahdus
      sh, rt, 159cm
ee. Eeron Viettelijä
      sh, vkk, 157cm
eei. Eero-Urhea
      sh, vkk, 165cm
eee. Namunappula
      sh, rt, 156cm

Jälkeläiset

00.00.0000tamma/oriVarsae. Emäomistaja -

Kilpailukalenteri

ERJ


00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus

KRJ


00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus

TMV


00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus
00.00.0000, Kutsu, laji: luokka - sijoitus

Päiväkirja


27.08.2015, Kouluvalmennus, Valmentaja Sari H

Tänään aloitimme aikaisin aamusta kouluvalmennuksella Sadehelmen kentällä. Aamuaurinko paistoi, vaikka muuten keli olikin varsin syksyinen jo näin loppukesästä. Alkuverryttelyjen aikana keskityimme hevosen notkeuteen ja tehtiin paljon taivutuksia molempiin suuntiin sekä pyrittiin askelluksen pysyvän joustavana, rentona, ja kuitenkin tarpeeksi reippaasti liikkuvana. Verryttelyt sujuivat hyvin etenkin ympyrällä, oikea suunta oli selkeästi Unituhkalle hankalampi ja se yritti välillä puskea lavalla ympyrän sisäpuolelle. Unituhka vertyi kuitenkin nopeasti ja turhat jumitkin aukesivat kunnon aloituksella.
Seuraavaksi pyysin ratsukkoa siirtymään suurelle pääty-ympyrälle ja itse siirryin keskelle katsomaan ratsukon suorittamista. Tarkoitus oli taivuttaa ravissa hevosta, jopa hieman liioitellustikin jotta liikkeestä saataisiin kunnon sulkutaivutus aikaiseksi. Ympyrän jälkeen siirryttäisiin pitkälle sivulle johon vastapainoksi avotaivusta. Ratsastajan täytyisi kiinnittää huomiotaan paremmin pohkeen sijaintiin. Unituhka oli herkkä ja sopivan reaktiivinen pohkeelle, ja ratsastajan väärä jalan sijainti sai hevosen ajautumaan suppeammalle ympyrälle. Muutaman ympyrän jälkeen ratsukko suoriutui hyvin ja jatkoi matkaansa avotaivutukseen. Taivutukset sujuivat kokeneelta Unituhkalta letkeästi ja sen ilmeestä huomasi sen nauttivat tehtävistä. Toinen tärkeä asia ja ratsastajan tarkkailla myös takaosan liikkeitä, Unituhka jättää helposti takaosan käyttämättä taivutuksissa jos ratsastaja keskittyy vain edessä tapahtuvaan. Ratsastajan pitää tuntea selässä koko hevonen, tuntuuko se notkealta, takaosalla tanssahtelevalta kouluhevoselta? Etenkin suomenhevoset ovat helposti etupainoisia ja paino pitää pyrkiä siirtämään takaosalle jo hevosen koulutusvaiheessa, hevosen etujalat ovat muuten todella kovalla rasituksella jos sitä treenataan väärin. Unituhka on kuitenkin hyvän koulutuksen avulla saatu liikkumaan kohtalaisen hyvin ylämäkeen, ja sanoisin sitä varsin potentiaaliseksi kouluratsuksi vaativiakin ratoja ajatellen.
Ravitreenauksen jälkeen siirsimmekin askellajimme laukkaan. Laukassa otettiin kokorataleikkaa jonka jälkeen oli tarkoitus jatkaa vielä vastalaukassa kentän lyhytsivu. Ensimmäisellä yrityksellä Unituhka vaihtoi laukan kuin automaattisesti. Ratsastajan tarkoitus on kannustaa hevosta liikkumaan eteen - vaihtaa kuitenkin asetus sisäkaarteeseen sopivaksi mutta samalla huolehtia että hevonen pysyy tasapainossa vastalaukassa. Toisella kerralla sujui jo paremmin, Unituhka oli selvästi hieman hämillään mitä siltä haettiin ja tämä on selvästi asia mitä ratsastajan pitää itse treenata, niin että ratsukko pystyy kouluradalla suoriutumaan tasapainossa vastalaukoissakin, ilman että tamma ottaa tästä nokkiinsa. Vastalaukkatreenien jälkeen otimme vielä siirtymisiä ja kokosimme hevosta ja se liikkui todella hienosti ja hyvässä rytmissä. Loppuverryttelyjen aikana tamma sai mennä hieman reippaamminkin jotta selkä notkistuisi kokoamisen jäljiltä.
Kotitehtäväksi annan vastalaukkojen harjoittelua sekä etenkin keskittymistä hevosen verryttelyyn ennen rankkojen tehtävien suoritusta. Suosittelen myös säännöllistä hierojaa tammalle vammojen ennaltaehkäisyyn.

00.00.0000, PK-merkintä

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien. Mauris varius diam vitae arcu. Sed arcu lectus auctor vitae, consectetuer et venenatis eget velit. Sed augue orci, lacinia eu tincidunt et eleifend nec lacus. Donec ultricies nisl ut felis, suspendisse potenti. Lorem ipsum ligula ut hendrerit mollis, ipsum erat vehicula risus, eu suscipit sem libero nec erat. Aliquam erat volutpat. Sed congue augue vitae neque. Nulla consectetuer porttitor pede. Fusce purus morbi tortor magna condimentum vel, placerat id blandit sit amet tortor.

Mauris sed libero. Suspendisse facilisis nulla in lacinia laoreet, lorem velit accumsan velit vel mattis libero nisl et sem. Proin interdum maecenas massa turpis sagittis in, interdum non lobortis vitae massa. Quisque purus lectus, posuere eget imperdiet nec sodales id arcu. Vestibulum elit pede dictum eu, viverra non tincidunt eu ligula.

00.00.0000, PK-merkintä

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien. Mauris varius diam vitae arcu. Sed arcu lectus auctor vitae, consectetuer et venenatis eget velit. Sed augue orci, lacinia eu tincidunt et eleifend nec lacus. Donec ultricies nisl ut felis, suspendisse potenti. Lorem ipsum ligula ut hendrerit mollis, ipsum erat vehicula risus, eu suscipit sem libero nec erat. Aliquam erat volutpat. Sed congue augue vitae neque. Nulla consectetuer porttitor pede. Fusce purus morbi tortor magna condimentum vel, placerat id blandit sit amet tortor.

Mauris sed libero. Suspendisse facilisis nulla in lacinia laoreet, lorem velit accumsan velit vel mattis libero nisl et sem. Proin interdum maecenas massa turpis sagittis in, interdum non lobortis vitae massa. Quisque purus lectus, posuere eget imperdiet nec sodales id arcu. Vestibulum elit pede dictum eu, viverra non tincidunt eu ligula.

Ulkoasu © VRL-01975
Ulkoasun kuva © Kopoin
virtuaalitalli - virtuaalihevonen